husbilskatalogen.se

Positionsljus till husbil

Hem > Positionsljus till husbil

Positionsljus till husbil

Positionsljus till husbil är ett av de allra viktigaste fordonstillbehören. Ljusen har till uppgift att göra dina medtrafikanter medvetna om din husbil och dess placering på vägarna. Belysningen är särskild viktig i mörker, när det är skymd sikt och vid trånga passager. Det finns några saker som är bra att tänka på innan du klickar hem första bästa positionsljus på nätet.

6 saker att tänka på när du köper positionsljus

1. Köp positionsljus med garanti

Positionsljus är ett område där lagstiftningen ser lite olika ut beroende på vilket land du befinner dig i. Här i Sverige är det krav på att bakljus ska vara röda, medan vitt gäller för de främre ljusen. Att få backning på positionsljus i besiktningen är tyvärr inte så ovanligt. Därför rekommenderar vi alltid att köpa ljusen hos en leverantör som erbjuder garanti. 

2. Vissa ljus är fordonsspecifika

Tänk på att det finns modeller som endast gäller för exempelvis lastbilar, släpvagnar och husvagnar. Säkerställ att belysningen du bestämmer dig för gäller specifikt för husbilar.

3. Anslutning & montering

Vilken anslutning har positionsljuset? Eller om du vänder på frågan: hur ser anslutningsmöjligheterna ut för din husbil? Det finns lite olika varianter på marknaden, så ta därför inte för givet alla positionsljus ansluts och monteras på liknande sätt. Det kan skilja sig från leverantör till leverantör samt variera beroende på vilken årsmodell du har.

4. E-märkning

Det är viktigt att kolla om positionsljuset är e-märkt. Vad innebär då detta? Jo, ett e-märkt positionsljus är ett kvitto på att belysningen följer lagen. All husbilsbelysning måste inneha denna märkning sedan 1 januari 2005, då det är ett EU-direktiv. Märkningen säkerställer bland annat att ljuset inte är för skarpt och inte bländar mötande fordon (vilket kan leda till ögonskador hos mötande förare).

5. Rätt belysning på rätt plats

I punkten ovan tog vi upp att e-märkning är något att hålla utkik efter. Men du måste även tänka enligt devisen ”rätt belysning på rätt plats”. Du får exempelvis inte ha ett e-märkt sidomarkeringsljus för husbil som främre positionsljus. Bara för att lampan är e-märkt får den inte användas överallt. Här kommer en annan märkning in i bilden, nämligen ECE-märkningen som visar vad en produkt är godkänd att användas som. I fallet med sidomarkeringsljus kommer alltså ECE-märkningen visa att belysningen endast får användas som sidomarkeringsljus (och inte positionsljus).

6. Hitta rätt spänning

När du börjar leta runt efter positionsljus på nätet kommer du snabbt märka att utbudet är stort. Men för att inte sväva i väg för mycket är det bra att skriva ned vad du inte kan rucka på. Spänning är en sådan faktor och du behöver veta om du exempelvis har 12 eller 24-volts system på husbilen. Vissa positionsljus är gjorda för spannet 10–30 volt medan andra kräver specifikt 24 volt. Läs mer om vad spänning är i en artikel från Fluke som heter Vad är spänning?

Vad händer om positionsljuset slutar fungera?

Detta är kanske inte något som du behöver bry dig om innan köpet, men när ljuset är på plats är det alltid bra att veta hur du byter positionsljus om det slutar fungera. Det är något som ska stå i husbilens instruktionsbok, men vi har hört fall där det konstigt nog inte finns med. Det är alltid bra att tänka igenom vad du ska göra om positionsljuset eller en säkring slutar fungera, så du är väl förberedd om det inträffar. Är du osäker på detta kan du höra med din verkstad, annars är husbilsforum på nätet alltid en källa för användbara tips.